Una Pizza!

Fanatizmus, készítés, technológia, mindent a pizzáról!

AVPN - Associazione Verace Pizza Napoletana

2016. december 01. 21:15 - Luyigi

A nápolyi hagyományok

Amikor a lisztről írtam, megemlítettem ezt a dolgot, és ezzel kinyitottam ennek a posztnak a helyét. Mielőtt továbblépek a sajtok felé, muszáj "beszélnünk" az AVPN minősítésről. Ahol ilyen logót vagy kiírást látsz, oda bátran betérhetsz, mert a használójának egyrészt van minőség iránti elköteleződése, másrészt sok kritériumnak kell megfelelni a megtartásához. Ha lehetőséged van mindenképp próbálj ki ilyen helyeket, szerintem nem fogsz csalódni. Azonban most még ne szaladjunk ennyire előre, lássuk szép sorjában, hogy honnan ered és miért is lehet fontos, illetve mit is biztosít számunkra. Egy kis pizzaműveltség.

 avpnlogo.jpg

kép: http://www.pizzanapoletana.org/

Az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana, (szó szerint magyarra fordítva Eredeti Nápolyi Pizza Egyesület) certifikáció kialakulásának egyik kiváltó oka volt, hogy Olaszországban (szerintem a turizmus hatására is) egyre-másra nyíltak a változó termékeket kínáló pizzériák. Másodlagos ugyan, hogy itthoni szemmel csak ábrándozok hasonló minőségi lefedettségről, elég nehéz igazán rossz pizzákba belefutni. Amúgy nem lehetetlen, egyszer nekem is sikerült már Milánóban furát ennem. Más a helyzet, ha mondjuk egy nápolyi pizzageek vagyok, akkor el kell ismerni, hogy nem stabil a helyzet, az ottani mércével már könnyebben lehet a különbségeket méricskélni. A nápolyiak nem viccelnek, óriási hagyománya van a pizzáknak, igazából innen (is) eredeztetik a mai értelemben vett alap pizzát. (Míg mások Rómából, képesek akár vérre menő vitákat is folytatni emiatt.) Ugye a kenyérlepények sütése jóval a paradicsom behozatala előtti időkből ered, már a Római birodalom idején is ismerték. Véletlen vagy sem, azt mindenképpen el kell ismernünk, hogy a helyiek tudnak valamit, amit mások nem. A kontinensen az elsők között termesztettek a környéken paradicsomot, a bivalymozzarella is itt honos, és itt a leglaposabbak a kemencék. Ha még mindig szkeptikusak vagyunk, akkor ideje célirányosan szétnézni az interneten. Látni, hogy sok más  mellett csakugyan ez az a lokáció, ahonnan inkább jönnek a menő beszámolók és a még menőbb fotók. Ezen kívül kétség sem fér hozzá, hogy ahol nápolyi származású pizzaiolo van, azt szinte mindenhol kimondják, kiírják, büszkék rá. Szóval higgyük el nekik! Itt természetes a jó minőség, hisz ebben nőttek fel, magasan van a mérce.

Ezek után térjünk vissza a szövetségre. 1984-et írunk. A helyi mesterek nem nézték jó szemmel, hogy az országban gombamód szaporodó, változó minőséget kínáló pizzériák, szeletbárok, iparilag előállított termékek, gyorsfagyasztott kerek dolgok készülnek napoletana néven. Napoletana, azaz nápolyi. De ha nyomokban sem hasonlít az eredetire, akkor valahogyan meg kell védeni, mielőtt a süllyesztőbe vész az iparosodás oltárán. Antonio Pace, nápolyi pizzakészítő júniusban megírja az alapokat. Majd megalapítják a szövetséget, amely mozgatója a nápolyi hagyományokon alapuló pizzakészítés. A célja lényegre törő, világos. Nem a versengés, rossz viszony vagy az ellenségeskedés, hanem a nagy mértékben terjedő iparosodás mellett a generációkon átívelő, eredeti nápolyi pizza készítésének megőrzése, a megfelelő hozzávalók felhasználásával. Kezdetben még csak a helyi pizzériák támogatták a szövetséget, csak később lett lehetőség az országból és akár külföldről is csatlakozni. Ehhez azonban szükségessé vált egy minőségi rendszer felállítása, emellett igény lett a megfelelő szakemberek képzésére. Fontos a szövetség hiteles működése is. Alapjairól felépítik a rendszert, elméleti és gyakorlati oktatásokat tartanak, pontosítják a receptúrát, egyértelműsítik a készítési szabályokat, a felhasznált alapanyagokat, és ezek eredetét. A liszten, paradicsomon, sajton, olívaolajon, de még a tengeri són sem lehet spórolni. Még az sem mindegy, hogy milyen típusú kemencébe vetik, vagy hány fokon sütik a pizzákat. A serpenyőben (formában) sült pizzáról és egyéb boszorkányságokról hallani sem akarnak.

sarahbalivo.jpg kép: http://sarahbalivo.com/ 

Itthon sajnos nincs AVPN minősítést birtokló pizzéria vagy étterem, de ha közel szeretnél kerülni hozzá, akkor a Madách téri Igen-ben, és a korábban posztolt időnként feltűnő Digóknál kóstolhatsz hasonlót. Tudom, nem túl sok, elférne még pár étterem idehaza, nekik pedig örülünk. Ha AVPN minősítésű helyre szeretnél menni, jelenleg a legközelebbi Bécsben, utána Prágában vagy a lengyelországi Krakkóban található. A prágaiban voltam, szép nagy olasz étterem központi részen, finom pizzákkal, kóstoló menükkel kávékkal, olasz ételekkel.

A megfelelés tekintetében alapvetően a két hagyományos alapú nápolyi pizzáról van szó. Mindketten paradicsomos alapúak, ők a Marinara és a Margherita. A Marinara feltétek kizárólag paradicsom, oregánó, olívaolaj és fokhagyma, a Margheritán csak paradicsom, mozzarella vagy Fior di latte, reszelt kemény sajt, bazsalikom és olívaolaj lehetnek.

A pizzatészta

Eredeti duplanullás liszttel készülhet. Az egyéni keverékek készítése 5 és 20% között durvább szemcséjű nullásliszt használatával megengedett. A lisztnek fehérnek, korpa és csíramentesnek kell lennie. A víznek tisztának, 20-22 °C hőmérsékletűnek és 60-80 mg/L a megengedett Calcium tartalma. Ajjaj, ez nekünk, a kemény ásványvizek földjén nagy pofon. pH értéke 6-7 közötti lehet. A vizet illik komolyan venni, nagyon sok minden múlhat rajta. A só csakis tengeri só lehet. Az élesztő lehet tisztán biológiai, de az instant élesztő használata is megengedett. Egyéb zsiradékok, olajak használatát mellőzni kell a tésztából, bármilyen furcsa ezt olvasni, valóban nincs rá szükség. A pizzatészta készítését később még jól kitárgyaljuk, ezen most hanyagul ugorjunk át.

 A feltétek:

Paradicsom: friss San Marzano ill "Corbarino" paradicsom, mindkettő D.O.P. besorolású. A Corbarino paradicsomok picit apróbb, tojásdad formájúak, én még nem is hallottam róluk itthon. :) Konzervált hámozott paradicsom használata megengedett. Ezt leszűrve, majd homogenizálva használják.

A sajt bivalytejből készült D.O.P. Mozzarella, vagy ennek hasonmása, a tehéntejes, de certifikált Fior di Latte lehet. Ők ugye frissen gyúrt sajtok, szálasan bonthatók, és sós vízben állnak felhasználásig. Egyéb pizzamozzarelláknak hívott vagy hasonló gumisajtokkal való helyettesítésnek nincs helye, mert repül a cégtábla.

Fűszerek: mindig friss bazsalikom vagy oregánó levelei, fokhagyma.

Olívaolaj: extra szűz, magas hőmérséklettel szemben ellenállónak kell lennie.

A keménysajt Parmigiano, Grana vagy hasonló reszelni való sajt lehet. Egyedül ez az egy összetevő akár el is hagyható. 

 

eating-pizza.jpg

kép: http://wordpress.com/

 

A kemence hagyományos nápolyi építésű lehet, a mellékletekben számos akkreditált mesterrel építtethetjük. A nápolyi kemence széles, kör alapú, lapos, a boltozat laposabb ívű parabola. A sütést nagyon magas hőmérsékleten, 485 fokon!! kell kivitelezni, 60 és 90 másodperc közötti elkészüléssel. A kemencébe helyezés pizzaforma használatának mellőzésével, kizárólag a kemence forró, 430 fok körüli kövére vetve fa, esetleg alumínium lapát használatával történhet. A tűzteret fűteni és táplálni szennyeződéstől mentes, száraz tölggyel, juharral, kőrissel vagy bükkfával lehet. Ezeknek a keményfáknak van ugyanis jó kalóriájuk, azaz egységnyi fával több hő szabadul fel belőlük. Az így elkészült pizza széle légies, könnyed, 2 cm-nél nem magasabb. Jó ismeretető jele, hogy leopárdmintás pöttyök vannak rajta. A fentről sugárzó hő hatására a sajt, a paradicsom és az olaj egységgé olvad össze, fogyasztása közben tökéletes harmóniát érzel. Itt érted meg a Margherita szépségét, és azt, hogy ha bármit ráteszel, akkor már csökken az összhatás. Én ezt egészen sokáig nem értettem, pedig nagyon szerettem volna. Ezért volt tehát szükség az AVPN megalakulására. Ha ők nincsenek, akkor egészen Nápolyig kell menned, hogy felfedezz egy új világot. Már nem tudjuk meg, de lehet, hogy oda is hiába mennél, mert a kitartásuk nélkül már talán rég elsüllyedt volna ez a szépség, a modern idők tengerében.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://unapizza.blog.hu/api/trackback/id/tr1611967453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.12.02. 19:11:35

Éppen tápolok, de ettől még éhesebb lettem. Próbálkoztam már én is otthoni előállítással, hasonló szigorral és megközelítéssel. Isteni, tényleg felülmúlhatatlan, nem nagyon kell több egy margharitánál. Persze az én kis kísérleteim sehol sincsenek egy valódihoz... Azt lehet, hogy meg se merném kóstolni, mert utána nem tudnék más pizzát megenni.

szombi 2016.12.02. 19:32:42

Az egész "minősítés" egy kamu. Oyan, hogy "autentikus nápolyi pizza", nem létezik. Az ok egyszerű: a pizza "feltalálása" idején nem jókedvükben sütkörésztek a háziasszonyok. És az alapanyagokból sem nagyon válogathattak. Abból főztek-sütöttek ami éppen kéznél volt! És olyan alakú kemencében amilyen éppen volt. Ha ugyanígy válogattak volna, rég éhenhaltak volna. Ne feledjük, abban a korban Nápoly egy rettenetesen csóró délolasz kikötőváros volt. Ha úgy alakult, füstös-félnyers tésztát ettek rothasztott paradicsommal, sajt és egyéb bizbaszok nélkül.
Aztán jött néhány beképzelt sznob szakács és megmondta a frankót. Leengedték az atomsorompót, innentől kezdve csak az lehet "nápolyi" amire ők azt mondják hogy oké. Ezen röhögtem: "pontosítják a receptúrát, egyértelműsítik a készítési szabályokat, a felhasznált alapanyagokat, és ezek eredetét". Na persze. Tehát folyamatosan alakítják. Ahogy nekik jól esik. Meg amelyik alapanyaggyártó többet fizet, az mehet az "eredetibe". A többi kuka. Ezért aztán fizetnek, nehogy "délolasz simicskátlanítás" legyen!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.12.02. 20:05:34

@szombi: nem akarlak elkeseríteni, de minden élelmiszeripari minősítési rendszer így működik. Mivel ezek jellemzően egy-egy emblematikus ételt, vagy alapanyagot standardizálnak, ezeknek az elkészítési/előállítási módja ezer és ezer féle volt eredetileg.
Például a bresse-i csirke sem úgy lett eredetvédett, hogy az égvilágon minden gazda pont ugyanúgy tartotta és tenyésztette őket. Megszabnak MINDENT, ami csak előfordulhat, a szabad levegőn és a bezárva töltött napok számát, hogy mikor mivel lehet (kell) etetni, pontosan milyen korukban kell levágni őket, stb, stb. Ezeket is úgy alakították ki az általános tartási szokások, illetve különböző tudományos és empirikus vizsgálatok alapján.

Nick Reevers 2016.12.02. 20:16:43

@szombi: ...igen, igen, jól mondod, olyan csórók voltak, hogy rothadt paradicsomot ettek a Nápolyiak, ha nem volt rothasztottak, te biztosan ott élsz, ...annyi mindent tudsz...mesélj még oh mester...!

fingerbangs 2016.12.02. 20:22:39

@szombi: egyszerűbb ha utánaolvasol hogy volt ez a dolog a pizzával és nem hánysz be hüjeségeket
külön érdekes lehet neked hogy milyen volt régen a liszt és milyen a mostani, azon belül melyik mostani liszt közelíti meg az akkorit, stb.
majd gyere vissza ha végeztél

Luyigi 2016.12.03. 02:16:08

@nagypapi: riva.pizza/ Van több üzletük is Bécsben.

@Before: ha fullosat szeretnél akkor egy kemence kell hozzá. Nápolyi, alacsony. Nekem van itthon a kertben bakonyi boltíves. Lehet vele jót sütni, de igazán jót nem, valami (a magas hőmérséklet) hiányzik. Majd írok róla.

@szombi: nem írtam olyat, hogy a nápolyiak jómódban sütögettek. Az ételek minősége sokszor nem a gazdagsággal függ össze, hanem azzal, hogy mennyire vagy igényes önmagaddal szemben. Ez a kétféle nápolyi pizza sem a tehetősek étele. Kenyértészta, helyi paradicsom, amit egészen korán meg sem mertek enni nyersen, mert azt hitték mérgező. Helyi legolcsóbb friss sajt (vagy az sem), fűszerek. Mi ebben a fényűzés? Megsütötték, a királynő megszerette, majd elterjedt, jöttek a kóklerek, egyesek szeretnék megtartani a szokásaikat, lett egy gittegylet, ami egy kicsit kinőtt magából, mert volt rá kereslet oszt szabályozni kellett. Szerintem sikerült. Nyilván van politika is benne, de miben nincs? Amúgy ez egy klikk, szerinted hány emberből hány ismeri és hányat nem is érdekel? Ez egy rétegeknek szóló pizzás blog, had írhassak már ilyen önkényuralmi pizza testületekről, kérlek! A kemencéket sem értem, hogyan keverted ide. Alföldön búbos, Bakonyban boltíves, Nápolyban alacsony, Indiában felül nyitott köcsögforma. Ezek helyi szokások, hol, kinek mi jön be. Általában nem így össze-vissza építkeznek az emberek. A pizza a legkevésbé tehetősek étele. A legmenőbb nápolyi pizzériákban ehetsz 3 EUR-ért egy Margheritát, nem kell hozzá milliomosnak vagy gengszternek lenned.
süti beállítások módosítása