Una Pizza!

Fanatizmus, készítés, technológia, mindent a pizzáról!

Pizzatészta recept

2017. február 02. 23:05 - Luyigi

A munkásabbik

Elérkeztünk hát végre a tényleges munkához. Tervezem, hogy később több receptet is megosztok veletek, készítse el mindenki a maga kedvencét. A mostaniban kicsit jobban belemélyedünk, sok év alatt idáig jutottam el, most így készítem a pizzákat. Később további bejegyzéseket szánok a klasszikus nápolyi pizzatészta receptjének, illetve egy viszonylag gyors módját is bemutatom majd. A Dr. Oetker fagyasztottal nem fogunk versenyre kelni időben, ő most legyőz minket, de a semmiből egy viszonylag gyors vacsorára futni fogja. Aztán kipróbáljuk a hagyományos kovásszal való kelesztést is, ami még munkásabb és természetesebb, úgyhogy lesz miből válogatni. A mostani receptet annak ajánlom, aki előre eltervezi, hogy pizzát fog sütni otthon, csak semmi gyorsaság. Cserébe bolondbiztos a végeredmény. Bátran használhatod otthoni sütőhöz vagy akár kemencéhez is.

 

 img_4920-pizza-dough-750.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: pizzatészta

Sajt

2017. január 11. 22:35 - Luyigi

Olaszország igen gazdag gasztronómiája minőségi sajtokban sem szerénykedik. Számtalan kiváló sajt készül itt, gondoljunk csak a legismertebbekre: gorgonzola, Grana Padano, Parmigiano Reggiano, a többféle pecorino, ricotta, mascarpone, mozzarella, Fontina stb. És még sorolhatnám őket sokáig. Bármerre jársz az országban, ha teheted kóstolj, viszonylag nehéz melléfogni. A gazdag palettáról mi most a mozzarellákat és hozzá hasonló sós lében ázó fajtáit beszéljük át, hisz ez a sajt pont a pizzákkal lett ismert az egész világon. Egy kicsit nézzük meg, hogy miben különbözik a többitől, hogyan készül, illetve milyeneket vehetsz itthon a pizzádra.

 

margerita.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

AVPN - Associazione Verace Pizza Napoletana

2016. december 01. 21:15 - Luyigi

A nápolyi hagyományok

Amikor a lisztről írtam, megemlítettem ezt a dolgot, és ezzel kinyitottam ennek a posztnak a helyét. Mielőtt továbblépek a sajtok felé, muszáj "beszélnünk" az AVPN minősítésről. Ahol ilyen logót vagy kiírást látsz, oda bátran betérhetsz, mert a használójának egyrészt van minőség iránti elköteleződése, másrészt sok kritériumnak kell megfelelni a megtartásához. Ha lehetőséged van mindenképp próbálj ki ilyen helyeket, szerintem nem fogsz csalódni. Azonban most még ne szaladjunk ennyire előre, lássuk szép sorjában, hogy honnan ered és miért is lehet fontos, illetve mit is biztosít számunkra. Egy kis pizzaműveltség.

 avpnlogo.jpg

Tovább
7 komment

Paradicsom

2016. november 14. 18:59 - Luyigi

A paradicsomszósz minősége kulcsfontosságú alap a pizzádra. Tapasztalataim szerint a legtöbb pizza már itt elvérzik. Szerintem sokan nem foglalkoznak vele. Csak olyan piros színű, mint kötelező dolog legyen rajta, sűrített paradicsom, kecsap, esetleg ezek keveréke. Mások túlgondolják, náluk belekerül a fűszerespolc, vagy az Arany fácán konzerv. Pedig nem kell, semmi szükség nincs túlgondolni, a  lényeg a paradicsom a maga gömbölyded valójában. Ássunk le az alapokhoz! Mit érdemes, hogyan érdemes?

 pari.jpg

Tovább
1 komment
süti beállítások módosítása